Қазақтың ұлттық тағамдары-ғасырлар бойы қалыптасқан дәстүр. Ойластырылған тағамдар тізбесі, тән күнделікті үстел көшпенділер ғана емес, ағзаға жақсы ықпал етеді, бірақ және бейнелейді присущее қазақтардың қонақжайлығы мен застольное кеңпейілділігі.
Қазақтармен дастарқан басында отырып, ондағы әр тағам-көшпенділердің даладағы қиын өмірге бейімделуіне көмектескен ежелгі тәжірибенің нәтижесі, оның қатты аязды қысы мен шуақты, кейде шыдамсыз ыстық және құрғақ жазы бар екенін есте ұстаған жөн. Бір маусымда немесе басқа Маусымда не жеуге болатынын түсіну қабілеті пайдалы қасиеттер мен дәрумендердің барлық жиынтығын мүмкіндігінше сақтайтын қол жетімді тамақ өнімдерінің шағын ассортиментінен құрылған бүкіл халықты құтқарды, және мұның бәрі сүт, ет, қамырдың ерекше, кейде ұқсас емес дәмімен. Бір таңқаларлығы, бай, әр түрлі емес, бірақ сонымен бірге өте пайдалы және теңдестірілген ас үй осы бірқатар жағдайлардан қалыптасты.
Қазақ асханасының көптеген тағамдарын белгілі бір сәтте дайындау немесе беру әдетке айналған - көбінесе меймандарды қабылдау кезінде. Осы қасиеттің арқасында қазақ отбасындағы кез-келген түскі ас, әсіресе дастарханға басқа ауылдардың туыстары жиналған жағдайда, өзіндік рәсімге айналды.
Қонақжайлылық-ұлттың визит карточкасы
Ұлы қазақ даласы өз ережелерін қояды: егер үйге немесе киіз үйге қонақ кірсе, онда үстел басында молшылық пен әралуандық болуы тиіс. "Сіз қалай кездесесіз, мен сіздің көзқарасыңыз бойынша білемін; сіз қалай құрметтейсіз, мен сіздің тостағаныңыздан білемін", - дейді ежелгі сөз. Үй иелерінің отбасы байлығымен ерекшеленбесе де, қонақтарға құрмет пен бірнеше сағаттық, жемісті қарым-қатынас пен жаңалықтармен алмасуға деген ұмтылысты көрсететін лайықты дастархан жайып, әрқашан қораптардан ең жақсы ет, тәттілер мен сусындар алынды. Сапасына берілетін мейманға тағам ретінде және оның одан әрі денсаулығына әрдайым ерекше мән берілді. Ең құрметті қонақтарға ерекше бас тарту тағамы ұсынылды-қошқардың қайнатылған басы, оны кесіп, мерекенің басқа қатысушылары арасында бөлу керек. Көбінесе бұл құрметті функцияны ақсақал, тәжірибесі мол ақсақал атқарды, ол тамаққа батасын беріп, периатальды бөліктің нәзік етін сынап көрді. Содан кейін мерекенің басшысы ерекше мағынаны жасыратын белгілі бір тәртіпті сақтай отырып, қалған әріптестерін емдеді.
Қазақ асханасы үшін тағам дайындау бойынша қарапайымнан күрделіге қарай белгілі бір кезектілігі бар тағамдарды беру рәсімі де маңызды, бұл да тағамды ағзаның дұрыс қабылдауы мен дұрыс игеруінен туындап отыр.
Ет-бәрінің басы
Қазақ асханасы туралы айтқанда, біз бірінші кезекте етті еске саламыз: қазақ халқының қалыптасу кезеңінде нақ осы ет тағамдары маңызды рөл атқарды. Көшпелі мал шаруашылығы базаны қамтамасыз етті, бұл диетаның 80 пайызы, ал егіншілік негізінен елдің оңтүстік аймақтарында болды. Қазақтар жылқы немесе қой етін, сиыр етін аз - аздан дайындауға және жеуге дағдыланған (өйткені сиырлар көшкінге шыдамайды және тебінбейді - қар мен мұз астында тамақ алады). Құс еті де қазақтың рационында сирек кездесетін. Негізгі ингредиент жылқы еті болды-тағамдық және биологиялық құндылығы жоғары, өте жақсы сіңірілетін және майы аз ет.
Қазақ аспаздығында тамақтың жоғалып кетпеуі үшін оны өзімен бірге жолға шығарып, оның жай-күйіне алаңдамай, жеткілікті "ұтқыр" болу маңызды болды. Сондықтан кептірілген, кептірілген, ысталған, тұздалған еттің жартылай фабрикаттары соншалықты танымал болды. Ет өнімдерінің көптігі зиянды деген пікір бар, бірақ егер сіз оларды қалыпты мөлшерде тұтынсаңыз, олар ағзаның ақуызға, майларға, дәрумендерге, макро - және микроэлементтерге деген қажеттілігін өте жақсы өтейді.
Қазақтар еттен не дайындайды?
Қазақ тағамдарындағы ең танымал ет тағамдары:
Қуырдақ-жаңа сойылған еттен, субөнімдерден және құйрық майынан малды союдан кейін бірден дайындалатын майлы, хош иісті және шырынды қуырдақ.
Сүр ет-қақталған, кейде қайыңның қабығында ысталған ет, танымал суық тәбет.
Қазы-жақсы жуылған Ішекті жылқының қабырғасынан ерекше нәзік және дәмді жылқы етімен толтырып дайындайтын үй шұжығы. Бұл тәтті шұжықтың дәміне, аузында еритін майға, оның ерекше шырындылығына қатысу үшін қажет. Дайын өнімді пісіргеннен кейін бірден ыстық күйінде беру керек. Шұжық-жылқы етінен жасалған үй шұжығының тағы бір түрі, сиыр етінен сирегірек.
Қазақша ет (бесбармақ) - Қазақстаннан тыс жерлерде ең танымал және сүйікті тағам. Беш, оны Қазақстанда атайды, - бұл жұмсақ, жақсы қорытылған ет, кейде бірнеше сұрыптағы, үйде дайындалған кеспенің кең қабаттары мен пияз бен дәмдеуіштер қосылған хош иісті бай сорпа арасындағы тамаша теңгерім.
Қазақ асханасындағы ет тағамдарының ассортименті әлдеқайда кең, олардың көпшілігінің қасиетті мәні бар. Мысалы, ежелгі уақытта жақын адамынан ұзақ уақыт бөлінгенге дейін, олар үйде оның тез оралуын күтетіндігінің белгісі ретінде, ұнмен терең ыдыста сақталған етпен жілік сүйегін жинады. Қонақ қайтып келгенде, одан мерекелік тағам дайындалды. Күрдті маймен және дәмдеуіштермен пісірілген, ұннан жасалған жас жылқының жүрегінен қазақтар тағы бір ерекше тағам - ұлпершекті дайындады. Оны үйленген қызының ата-анасы алыстан да сүйіспеншілік пен қамқорлықтың белгісі ретінде жіберді.
Қазақ асханасында осындай символикалық тағамдардың мысалдары көп, бірақ олардың көпшілігінің рецептері уақыт өте келе көшпелі өмір салтымен бірге халық жадынан өшірілді.
Ашыған сүт өнімдері
Ашыған сүт өнімдері-қазақ тағамдарының негізі және тірегі. Оларды тамақтанар алдында, кейін немесе тамақтану кезінде жеу ас қорыту жүйесіне дәстүрлі тағамдардың қалған бөлігін сіңіруге көмектеседі. Сүт қышқылдары мен ашытуды қамтамасыз ететін микроорганизмдер ашыту процестерін жеделдетеді.
Сүт ассортименті қазақтарды одан әр түрлі өнімдерді дайындауға итермеледі: сиыр айран, түйе шұбат, биеден қымыз, құрт (құрғақ сүзбе шарлары), ірімшік, ақлақ (әсіресе майлы май қосылған нәзік ақ сүзбе), қатық (қайнатылған сүттен ашытқымен дайындалатын өте дәмді және қалың тағам), сүзбе (сусындарға тәбет көтеру және дәм беру үшін пайдаланылатын ащы-қышқыл сүзбе), ал, майдың, қаймақтың және сүзбенің түрлі вариациялары (май, қаймақ және ірімшік) күшті тез қалпына келтіруге және сауығуға көмектеседі, сонымен қатар дәмді ем.
Нан өнімдері: керемет формалардың құпиясы
Тарихи тұрғыдан алғанда, қазақтар артық салмақтан зардап шекпейді - бұған ашық аспан астындағы өмір, Еңбек және теңдестірілген тамақтану ықпал етпейді. Көшпелі халыққа ұлттық тағамдардың тағы бір маңызды элементі-дәстүрлі кондитер өнімдерінің көптігі ешқашан зиян тигізбеді. Бұл пісіру өте калорийна, тез сіңіріледі, сондықтан бүгін теріс ол тұр емес,. Бірақ ежелгі далада сүт, ашытқы, қаймақ, май, жұмыртқа, жаңғақтар мен майлар қосылған кондитерлік өнімдер жұмыс пен ұрыста пайдалы көмек болды. Қазір ол шайға, сорпаға (ет сорпасы), көптеген ет тағамдарына қызмет етеді. Қазақтың ұн өнімдерінің әртүрлілігі таң қалдырады: табаұн (бидай наны), бауырсақ (қамырдан жасалған дөңгелек шарлар, майға қуырылған), шелпек (торттар), куймақ (жұмсақ құймақ), казанжаппай (қазанда пісіретін нан) және тағы басқалар.
Қорытындылай келе, қазақтың ұлттық тағамдары адам денсаулығына пайдалы екенін атап өтеміз. Жүздеген жылдар бұрын қарапайым көшпенділер өмір салтына сүйене отырып, үш негізгі ингредиенттен тұратын керемет, мол диетаны ойлап тапты. Қазақ тағамдарының тағамдары ағзаны барлық қажетті микроэлементтермен қамтамасыз етеді, көптеген ауруларға көмектеседі, балаларды мықты және төзімді етеді, ал ересектерді төзімді және жұмысқа қабілетті етеді.
Қазақ асханасы-бұл дала колоритінің квинтэссенциясы, ежелгі рецептілер және тағам дайындаудың таңғажайып тәсілдері шетелдік туристердің қиялын таңқалдырады, сонымен қатар жергілікті халықтың санасын жаулап алады.